Om projekt Amager besat

Projektet med at formidle besættelsestidens Amager og Christianshavn er udtænkt af Formidlerforeningen med Paul Hartvigson som primus motor. Med støtte fra Amager Vest Lokaludvalg, Amager Øst Lokaludvalg, Christianshavns Lokaludvalg og Tårnby Kommune og teknisk support fra Geoinfo A/S blev Amager Besat Kortet til. Kortet er brugerbaseret og her bliver der samlet historier ind fra besættelsen. Lokalarkivernes materialer er også blevet brugt i den grad det har kunnet lade sig gøre.

Projektet skulle have endt med en række byvandringer, quizarrangementer og aktiviteter for skoleklasser i april og maj måned, og dermed markere 80-året for den besættelsen og fejre befrielsens 75-årsdag.

Projektet blev dog hæmmet af nedlukning på grund af Covid 19. Heldigvis nåede Paul Hartvigson at samle en del uregistrede dokumenter hos Sundby Lokalhistoriske Forening og Arkiv, som arkivmedlem Carsten Vøgg havde fundet frem, inden det hele lukkede ned. Det gav mulighed for at nye historier på Amager Besat kunne blive vendt på Facebooksiden, som projektet bruger som en vigtig resurse. Nuværende og tidligere beboere bidrog også her med erindringer, detaljer, rettelser og præsenterede vigtig ny viden.

Den 4.5. 2020 blev det interaktive kort offentliggjort, med et særligt underkort til ære for frihedskampens faldne. Det kunne gennemføres, hvor den traditionsrige kransenedlæggelse ved AMPA-monumentet måtte aflyses. Det lykkedes at lave flere byvandringer og cykelture for mindre grupper med guider fra Formidlerforeningen og bl.a. Islands Brygges Lokalhistoriske Forening og arkiv.

I januar blev byvandringerne til en lille publikation, som håbet er at især skoler vil kunne bruge til undervisningsbrug. Da Covid 19 restriktionerne også her kan være en hindring for uddeling og gennemførelse af undervisning, valgte vi at udgive matrialet på denne hjemmeside. Håbet er også at det interaktive kort bliver opdaget af flere, som måske vil dele minder og fotos. I sidste ende håber vi at projektet ikke kun vil glæde beboere på Amager, men gøre os alle klogere på den skæbnesvangre tid under besættelsen 1940-1945.